2013. február 18., hétfő

Willy's M38 (1951 - USMC Jeep) felújítás I.




Willy's M38 (USMC Jeep  MC 27522  8-1951) felújítás I.
Eladó Willy's M38-as jeep Willys Jeep M38 Willys eladó
willys eladó katonai jeep
ELADVA - SOLD


Üdvözlöm! Gémes Dániel vagyok. Sándorfalván amerikai katonai terepjárók felújításával foglalkozom. Jelenleg egy 1951-es évjáratú Willy's m38-as felújításán dolgozom. Ez a Willys az adattáblái alapján kezdetben az Amerikai Haditengerészetben (USMC) szolgált. Később a Görög Hadsereghez került, majd szolgálati ideje után leselejtezték. Eredeti katonai állapotú, civil forgalomban sohasem volt. A felújítás már 50 % - ban elkészült és hamarosan befejeződik.

Hi, I am Daniel Gemes from Hungary. I restore wartime and postwar Willys Jeeps. At the moment I am working on a Willys M38 (1951) used by the USMC. After the U.S. service this jeep was shipped to Europe to serve in the Hellenic Army. Now it is released from NATO stock in original military condition, never saw civilian life. Rust at usual places (floors and hat channels). I will upload pictures of the restoration permanently. 

Jöjjön néhány kép arról, hogy hogyan is nézett ki az autó, amikor hozzám került.


A karosszéria munka általában a leg időigényesebb. Minden apró részletre próbálok ügyelni a felújítás során. Ahol tudom, ott megtartom az eredeti lemezeket. Ezek a terepjárók nyitottak és csak egy vászon ponyva védi őket az időjárás viszontagságaitól. 60 év alatt a padlólemezen sokszor megállt a víz, kirohadtak, elvékonyodott a padlólemez. Ezt legtöbbször cserélni kell. Jöjjön néhány kép a karosszéria felújításáról.





















A felújítás következő lépései.





A jobb oldali fellépő és a padló jobb első sarka volt a legrosszabb állapotban. Féltenyérnyi felületen volt kirohadva mindkettő. Javításuk viszonylag könnyen és gyorsan történik. A méretekre ügyelni kell, hiszen itt találkozik a padlólemez az oldallemezzel és a műszerfaltartó bordával. Alól pedig a merevítő borda fut.

The right step and the right side of the front floor panel were in awful condition, these were the worst part of the body. Repairing this is easy and can be done quickly. Have to pay attention to measures though, because here the floor panel meets the side panel pillar and hat channel underneath.






A vezető felőli oldal belülről. A merevítő borda szinte teljesen át volt rozsdásodva, mintának viszont tökéletes volt. Készítettem egy új bordát és korábbi ponthegesztések helyén újra hegesztettem.

Drivers side, inside body tub. This pillar was rusted through, a replacement was needed. Along the spotweldings I rewelded the new pillar that I made by myself.




Amíg a karosszéria készül, szükség van némi pihenőre is. Igy a hidakra is szakítottam időt. A hidakat mindig teljesen szétszerelem, benzinnel átmosom őket és ahol szökséges új csapágyakat és szimmeringeket használok. Új függőcsapszög csapágyakat használtam az eredetiek helyett, mert a görgők teljesen be voltak maródva a csapágycsészébe. A hátsó hídba is új szimmeringeket tettem. Ezután következett a differenciál művek újrahézagolása. Ez mindig egy hoszzabb folyamat.

While repairing the bodytub I took some time off and restored the axles. I used new steering knuckle bearings instead of the old ones. I also replaced the bearings and seals in both axles. Positioning the differential in the housing is always a time consuming job but necessary as well. Doing this I can avoid future failure or even damage of differentials.







Alváz homokszórás és alapozás. A következő lépés a végleges olív zöldre festés lesz.
A homokszórt  alkatrészeken a később nehezen hozzáférhető helyeket az alapozás előtt egy kisebb ecsettel szoktam kikenni. Az ilyen helyekre a festékszóró pisztoly nem fújja be a festéket és később rozsdásodhat. A háború utáni katonai Willys-ek alváza és hídjai fekete színre voltak alapozva.

Chassis sandblasted and primed, the next step will be to paint it OD. After sandblasting I use a small brush to paint all the hard to reach points. Postwar military Willys jeeps had their axles and frame primed black.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése